Tedd a jót!

Emléktáblák


2001. február 25-én, Mátyás-napkor emléktáblát állítottunk néhai Farkas Mátyás apát úr emlékére. Jéger Károly mezőkövesdi plébános szentelte fel Máthé György alkotását. Ünnepi beszédet mondott dr. Magyar Levente polgármester, Tábi István az egyházi képviselő-testület elnöke és dr. Suba György KÉSZ-elnök. Közreműködött: a Szöhghy Ágota tanítónő vezette kiskórus és a templom felnőtt énekkara, Beniczki Béla főkántor vezetésével. (A dombormű állításához csak erkölcsi támogatást adott a KÉSZ, mert ekkor még anyagiakkal nem rendelkeztünk.)
 
2008. május 16. és 18. között a KÉSZ országos küldöttgyűlését nálunk, Jászberényben rendezték meg, mi voltunk a házigazdák. Ekkor szentmisén emlékeztünk az 1950-ben Jászberényben létesített szerzetes internálótábor lakóira, és a ferences rendház bejáratánál emléktáblát helyeztünk el az emlékükre a Jászok Egyesületének támogatásával.
 
2009-ben emléktáblát állítottunk a ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából, amely szintén a Jászok Egyesületének támogatásával valósult meg.
 
2010-ben alakítottuk ki a kapcsolatot a szlovákiai Palóc Társasággal, és egy év múlva közösen állítottunk emléktáblát Sajó Sándor költőnek az LVG-ben, amelyhez ismét társult a Jászok Egyesülete.
 
2013. március 3-án egy HUM – KÉSZ nyertes pályázatnak, a KDNP-nek, a Jászok Egyesületének, dr. Dobos László nagylelkű támogatásának, a Jézus Neve-plébániának, P. Kálmán Peregrin rendházfőnöknek és a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthona közreműködésével sikerült emléktáblát állítani a hét ferences vértanúnak. Emlékükre a szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek nagyszámú segédlettel mutatta be, majd felszentelte az emléktáblát.
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Jászberény, 2014